Berlin 2019 - izveštaj sa stručnog putovanja

Berlin 2019

Nakon šest godina pauze zbog finansijske situacije u Srbiji,Srpsko društvo za osvetljenje uspešno je organizovalo stručno putovanje u inostranstvo. Ovog puta je odredište bio Berlin. Po odluci Upravnog odbora od 15. 1. 2019. Anita Krivošić i Nebojša Radovanović bili su zaduženi za pripremu puta. Potrebnu administraciju obavila je Margarita Cekov. Odabrana je agencija Aero turs iz Niša kao najpovoljniji tur-operator. Pošto je avionski prevoz organizovan na relaciji Niš – Berlin – Niš, obezbeđen je transfer autobusom od Beograda do niškog aerodroma i nazad. Smeštaj je bio obezbeđen u hotelu Good Morning + Berlin City East. Učešće u ovom putovanju uzeo je tridesetjedan član Društva.


Osvetljenje

Opšti utisak je da je Berlin dobro osvetljen. Nije pristupljeno generalnoj rekonstrukciji javnog osvetljenja, nego se verovatno stubovi i svetiljke zamenjuju po isteku roka trajnosti. Tako se mogu videti i fluorescentni izvori, živine sijalice, beli i žuti natrijum, metal halogenidne sijalice i naravno, svetleće diode, npr. kod Brandenburške kapije. U istočnom delu grada još se mogu videti stubovi i svetiljke iz doba DDR-a. U njima su živini izvori ili prelazne natrijumske sijalice koje se ugrađuju u svetiljke namenjene živinim sijalicama. Čuvena ulica Pod lipama (Unter den Linden), osvetljena je različitim izvorima, ima i žive i metal halogenidnih sijalica, ali ima i svetlećih dioda. Ipak, Berlin je prijatno osvetljen, jer nema agresivnih svetlećih reklama, a bilborda skoro da uopšte nema. Jedna od znamenitosti Berlina, u vezi sa signalnim osvetljenjem je „Ampelmann“ (Semaforko ili Šeširko), stojeći ili hodajući čovečuljak sa šeširom na glavi na pešačkim semaforima.
Semafor
Ampelmann je jedna od retkih stvari iz Istočnog Berlina koja je osvojila Zapadni Berlin po okončanju hladnog rata i pada Berlinskog zida. Danas pod nazivom Ampelmann postoji lanac jeftinijih trgovinskih radnji u Berlinu. Iako je u Berlinu i Nemačkoj bio u toku Festival šparoga (špargli, Spargelfest), od 30. maja do 30. juna, nije bilo nekog kičeraja sa festivalskim osvetljenjem. Veoma zanimljiv je veliki svetlovod u kupoli Rajhstaga koji provodi dnevnu svetlost do sale za plenarne sednice Bundestaga (parlamenta), obezbeđujući navodno do 80% potrebne svetlosti u sali.

Dekorativno su osvetljeni samo najvažniji objekti, kao npr.: Rajhstag, Brandenburška kapija, Većnica, Zlatna Elza, Berlinska filharmonija, Humboltov univerzitet, Televizijski toranj, Glavna železnička stanica, važni spomenici itd.

Znamenitosti

Posećene su ili viđene sledeće znamenitosti:
Potsdam
– Sesilijin dvorac u kome je održana potsdamska konferencija o okončanju rata sa Japanom i 2. svetskog rata i podeli sveta (Staljin, Truman, Čerčil).
– Muzej Barberini – izložba kasnih Pikasovih radova.
– Carski vrtovi.
Trabant
Berlin
- Aleksanderplac,
- Bulevar pod lipama,
- Humboltov univerzitet, na kom je doktorirao Mihajlo Pupin kod čuvenog Hermana fon Helmholca,
- Brandenburška kapija,
- Rajhstag,
- Obelisk pobede (Borusija ili Zlatna Elza),
- Spomenik Bizmarku,
- Većnica,
- Rezidencija Predsednika Nemačke,
- Vlada Nemačke,
- Berlinska filharmonija,
- Klinika Šarite, najveća univerzitetska klinika na svetu,
- Crkva svetog Nikole.

SITS