48. Savetovanje - OSVETLJENJE 2019

Autor Т. Zoranović.

Primena novih tehnoloških dostignuća 

Jelena Dinić

-Na stručnom savetovanju „Osvetljenje 2019“, održanom od 12-15. novembra u Bajinoj Bašti,  predstavljena su napredna inovativna rešenja u oblasti tehnike osvetljenja unutrašnjih i javnih površina. 

U okviru panel prezentacija predstavnci međunarodnih i domaćih kompanija: Ledvance, Fluoelektro, Buck, Elektrovat, Minel-Schreder i Signify, predstavili su svoje najnovije projekte.  

 Srpsko društvo za osvetljenje, osnovano 1955. godine, okuplja stručnjake raznih profila koji se bave osvetljenjem i svetlosnom tehnikom, sa ciljem da pratimo najnovija tehnološka dostignuća i da konstantno radimo na njihovoj primeni u praksi – poručio je na otvaranju “Osvetljenja 2019” mr Nebojša Radovanović, dugogodišnji predsednik ovog udruženja.

VISOKE TEHNOLOGIJE 

Koncept „pametnog grada“ predstavlja opšti trend i već izvesno vreme je imperativ u svetu i kod nas. Cilj razvoja „pametnog grada“ je uspostavljanje ravnoteže između institucija, ljudi i tehnologje, pri čemu je opšti trend da se tehnološki zastarela oprema menja savremenom. Primena pametnih gradskih mreža postoji u svim oblastima od komunalnih usluga, saobraćaja,  javnog osvetljenja do upravljanja otpadom. Ovaj koncept povezane infrastrukture podrazumeva interaktivnu i pouzdanu mrežu - istakla je Jelena Dinić Milovanović iz Javnog osvetljenja Beograd. Ona je u svom radu „Pametno javno osvetljenje gradova“ predstavila inicijativu kako da se koristi postojeća infrastruktura javnog osvetljenja u cilju formiranja pametnog grada.  

 Andrej Đuretić

-Predviđa se da će globalne potrebe za raspoloživim resursom za prenos bežičnih podataka već iduće godine biti veći za 30 posto od sadašnjeg. Stoga, velike međunarodne kompanije razvijaju Li-Fi (Light Fidelity) tehnologiju, koja ostvaruje komunikaciju putem svetlosti. Li-Fi je jedan segment optičke bežične komunikacije. Ova tehnologija ostvaruje bežični prenos digitalnih informacija putem svetlosti i za sada tretira isključivo LED izvore osvetljenja – kazao je Andrej Đuretić, rukovodilac u kompaniji “Minel-Schreder Beograd“.  U poređenju sa Wi-Fi tehnologijom Li-Fi raspolaže mnogo većom brzinom i opsegom prenosa podataka, a bezbedan je jer koristi svetlosne talase. Li-Fi se primenjuje u bežičnom javnom osvetljenju i radi se na daljoj minijaturizaciji ove opreme. Ova tehnologija je komplementarna, funkcioniše uz Wi-Fi i druge bežične uređaje, a njeno jedino ograničenje jeste nemogućnost da se podaci prenose ukoliko je svetlo isključeno.

PREPORUKE I STANDARDI

Dragan Vučković

-Odsjaj i blještanje svetiljki mogu stvarati problem zaposlenima na njihovim radnim mestima, a UGR (Unified Glare Rating) je standard koji omogućava da se oceni i  klasifikuje da li svetiljke emituju nizak ili visok nivo blještanja – objasnio je dr Dragan Vučković, profesor Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prezentujući temu „UGR u projektima osvetljenja, kataloški podaci i primena u praksi“.

Nataša Štrbac Hadžibegović

Novu publikaciju Međunarodne komisije za osvetljenje CIE 140-2019 predstavila dr Nataša Štrbac Hadžibegović iz kompanije „Minel Schreder“. Ova publikacija opisuje metode za proračun svih relevantnih faktora kvaliteta osvetljenja pri projektovanju osvetljenja puteva i ulica za motorni, mešoviti i pešački saobraćaj. U radu je dat pregled novog tehničkog izveštaja i pregled izmena u odnosu na do sada važeću publikaciju iz 2000. godine. 

Osvrt na aktuelno pitanje posrednog dejstva zagađenja svetlošću ponudio je u svom radu inženjer Zoran Ledinski, ističući da je u poslednje tri decenije potrošnja električne energije za osvetljenje sa 15 posto, porasla na više od 20 posto. Usled ovog rasta, bez obzira na sav napredak u nalaženju i korišćenju energetski efikasnijih izvora svetlosti, zagađenje svetlošću je, nažalost, naraslo uporedo sa ovom cifrom. 

Rad grupe autora koji se bavi najnovijim pravilnicima i trendovima u oblasti osvetljenja sportskih objekata predstavio je Mladen Šupić. Kroz primere osvetljenja fudbalskih terena i košarkaških dvorana ovde je analizirano u kojoj meri se preporuke, pravilnici i standardi poštuju i primenjuju u praksi.   

Radomir Nikolić i Petar Radonjić izložili su rešenja koja se mogu primeniti u postupku procene rizika. Oni su istakli da bi unapređenje procene rizika koji može poticati od veštačkog osvetljenja omogućilo poslodavcima kvalitetnije upravljanje sistemom bezbednosti i zdravlja na radu što bi se pozitivno odrazilo kako na produktivnost zaposlenih tako i na profit poslodavaca.

PRIMENA LED IZVORA SVETLOSTI

Zoran Kovačević

Studiju „Analiza primene Led corn sijalica u javnom osvetljenju” predstavili su Zoran Kovačević, šef Službe održavanja srednjeg i niskog napona i Marija Mladenović, glavni stručni saradnik u ovoj službi, Tehničkog centra EPS u Kragujevcu. Cilj je da se ostvare  uštede zamenom postojećih svetiljki javnog osvetljenja novim energetski efikasnijim. 

U svom radu izneli su interesantan podatak da javno osvetljenje učestvuje sa oko 2,3 do 4 posto u globalnoj potrošnji energije, od čega najveći deo odlazi na osvetljavanje saobraćajnica. U zemljama Evropske Unije, 2015. godine, sijalice sa natrijumom visokog pritiska (high-pressure sodium- HPS) bile su najzastupljenije u javnom osvetljenju , sa čak 53,5 posto. Sijalice sa živom visokog pritiska (high-pressure mercury -HPM) korišćene su sa 23,4 procenta, slede zatim sijalice sa natrijumom niskog pritiska ( low-pressure sodium -LPS) sa 6,1 posto, fluroscentne (FL) sa 5,5 posto, LED sijalice sa 3,8 posto i metal halogene sijalice (metal halide -MH) sa zastupljenošću od 2,5 posto. 

U  javnom osvetljenju grada Kragujevca u najvećem broju su zastupljene sijalice sa živom visokog pritiska( HPM) i sijalice sa natrijumom visokog pritiska (HPS). 

Autori su razmotrili scenario direktne zamene postojećih živinih sijalica (HPM) i natrijumovih sijalica (HPS) novim energetski efikasnim LED corn sijalicama. Opšti model je primenjen na primeru javnog osvetljenja grada Kragujevca analizom četiri moguća scenarija, i to dimovanjem postojećih svetiljki, zamenom svetiljki i sijalica, dimovanjem zamenjenih svetiljki i sijalica kao i zamenom tipa sijalica. 

Primenom konkretnih programa i projekata unapređenja energetske efkasnosti  u ovoj oblasti uštede u potrošnji energije mogu biti veće za 30 posto, a u nekim slučajevima čak i do 70 posto. 

Govoreći o primeni LED izvora svetlosti u prostorima potencijalno ugroženim eksplozivnim atmosferama Miroslav Gojić je podsetio na zakonsku regulativu koja uređuje ovu oblast. Istakao je da licencirani izvođači moraju da kontrolišu ispravnost svetiljki svakih 6 meseci. Iznoseći primere montaže svetiljki ukazao je da su svi veći proizvođači već razvili program LED svetiljki sa novim hladnjacima, a kućišta su prilagođena tako da pospešuju odvođenje toplote, pa samim tim produžavaju radni vek svetiljki. Govorio je i o drugim specifičnostima i elementima LED osvetljenja o kojim se mora voditi računa u ovakvim uslovima.

POZIVNO PREDAVANJE

Dimitris Nikolaou

Dimitris Nikolaou održao je predavanje na poziv kompanije „Minel –Schreder“. Gost iz Atine je prezentovao savremena rešenja, primenjena prilikom osvetljavanja mosta „Rion Antirrio“ koji povezuje centralnu Grčku i Peloponez.

 “Rion Antirrion” je najduži most sa suspenzijama (pilonima sa utegama) na svetu, što ga čini značajnom destinacijom i simbolom Grčke i čitave Evrope. Projekat osvetljavanja ovog mosta uključivao je fotometrijsku i energetsku studiju, ali i isporuku novih LED svetiljki tipa AMPERA MIDI proizvedenih u kompaniji Schréder sa integrisanim kontrolerima svetiljki, a u cilju zamene postojećih dotrajalih svetiljki sa metal-halogenim izvorima snage 250 W. Odluka o izboru odgovarajuće svetiljke je doneta u skladu sa najstrožijim mehaničkim, električnim i tehnohemijskim zahtevima (ograničenjima) koji su se morali ispoštovati zbog specifičnog i agresivnog okruženja, gde vlažnost vazduha i salinitet prevazilaze uobičajene okvire. Svetiljke su isporučene sa integrisanim kontrolerima baziranim na bežičnoj Zigbee komunikaciji, a u cilju daljinske kontrole i nadgledanja  (Owlet Nightshift telemanadžment sistem, vlasništvo kompanije Schréder). Kontrolni centar je isključivo lokalnog karaktera (nema Cloud-a) iz razloga sigurnosti,

 pa komunikacija sa Internetom nije moguća. Kontrolni sistem je isporučen sa aktiviranim API interfejsom, što omogućuje kompaniji zaduženoj za održavanje mosta da šalje komande telemenadžment sistemu direktno kroz njihov SCADA upravljački sistem, koji je namenjen svim instalacijama na mostu. 

Sistem je uspešno podešen i pušten u rad – zaključio je Dimitris Nikolaou. zahvaljujući kojem  smo imali priliku da vidimo svetlosne efekte koje je postignuto postavljanjem novog osvetljenja na „Rion Antirrio“ mostu. 

NAJBOLJI PROJEKAT U TORINU 

Jasna Skomrak

Jasna Skomrak, profesor „Elektrotehničke škole Mihailo Pupin“ u Novom Sadu i dugogodišnji član Srpskog Društva za osvetljenje, predstavila je projekat „Reciklaža elektronskog otpada“ koji je proglašen najboljim na ovogodišnjem međunarodnom konkursu Evropskog trening centra sa sedištem u Torinu. Tema konkursa bila je „Širenje znanja i veština za dobrobit čovečanstva“. Jasna je osmislila projekat na osnovu aktivnosti koju sa đacima realizuje na praktičnoj nastavi, već godinama unazad. 

- Svedoci smo da količina elektronskog otpada rapidno raste. Nažalost još uvek nismo naučeni da taj otpad pravilno odlažemo. Projektom koji sprovodimo u našoj školi, želela sam da ukažem kako nešto što je opasno, poput nepravilnog rukovanja  elektronskim otpadom, može da se preinači u lepu i korisnu stvar. Naši đaci koristeći lemilicu i najjednostavniji alat rastavljaju delove zastarelih elektronskih uređaja i od njih stvaraju maštovite, ukrasne predmete koje kasnije darujemo drugim školama. Pretvarajući otpad u ukrasne predmete deca razvijaju kreativnost i empatiju prema drugima, a razvijaju i preduzetnički duh izlažući ove predmete na dečijim sajmovima. 

Ministarstvo za energetiku Republike Srbije u saradnji sa Sekretarijatom za energetiku Vojvodine najavili su da će novosadska ET škola kao nagradu za ovaj projekat uskoro dobiti savremeno osvetljenje.

SITS